خاک به عنوان یک پالایش¬گر
خاک به عنوان یک فیلتر برای حفاظت از کیفیت آب، هوا و سایر منابع عمل میکند. ترکیبهای سمی یا مواد مغذی اضافی میتوانند تجزیه شوند و در این صورت برای گیاهان و حیوانات در دسترس قرار نگیرند. عملکرد فیلتر کنندگی خاک را میتوان با اندازهگیری شاخصهای زیر ارزیابی کرد:
وظیفه فیلتر کردن، تخریب، بیحرکتسازی و سم زدایی مواد آلی و معدنی ناشی از محصولات فرعی صنعتی، شهری و رسوبات جوی را بر عهده موارد زیر است:
خاک آلودگیها را از آب و هوا جذب میکند. برخی از این ترکیبات توسط میکروارگانیسم های موجود در خاک تجزیه میشوند و برخی دیگر با خیال راحت در خاک نگهداری میشوند. عملکرد فیلترکنندهگی خاک در اکوسیستم نقش مهمی بر کیفیت آبهای زیرزمینی و سطحی دارد. کارایی خاک در عمل فیلتر کردن بستگی به رفتار آلایندهها در خاک داشته و در این میان آبشویی نیترات و فلزات سنگین از اهمیت بالایی برخوردار است. مواد آلی به دلیل دارا بودن گروههای عاملی از قبیل هیدروکسیل، کربوکسیل و فنل، میل ترکیبی خوبی با عناصر غذایی دارند و میتوانند در دسترس بودن عناصر غذایی را افزایش دهند. وجود آب کافی در خاک به عنوان بستری برای واکنشهای شیمایی در خاک امری ضروری است. بنابراین کمبود آب خود بر قدرت پالایندگی خاک تأثیر میگذارد. مواد آلی با بهبود ساختمان و نگهداری آب در خاک نقش مهمی در ویژگی پالایشکنندگی خاک دارند.
خاک به عنوان یک پالایش¬گر
با اضافه کردن کودهای دامی تازه و یا بقایای جانوری و گیاهی دیگر به علت دارا بودن نسبت کربن به نیتروژن بالا سبب افزایش سریع رشد میکروارگانیسم و افزایش تولید دیاکسیدکربن در خاک میشود. پس بنابراین ما شاهد هدر رفت ماده آلی خاک خواهیم بود. از طرفی با افزایش رقابت میکروارگانیسمها با گیاه بر سر نیتروژن، گیاه دچار کمبود نیتروژن خواهد شد.
بقایای جانوری و گیاهی افزوده شده از قند، کربوهیدرات، پروتئین، لیپید، سلولز، همیسلولز و لیگنین تشکیل شدهاند. در مراحل اولیه تجزیه قند و کربوهیدرات و در مراحل بعدی پروتئین و لیپیدها تجزیه میشوند. تجزیه سلولز، همی سلولز و لیگنین صدها سال طول میکشد و در نهایت تبدیل به هوموس میشوند که به عنوان ذخیره ماده آلی در خاک باقیمانده و به تجزیه مقاوم است. هوموس دارای ساختمانی پیچیده و به صورت پلیمرهای کمپلکس مواد فنلی است. مواد فنولی از ترکیبهای موجود در بافتهای گیاهی در نتیجه تجزیه لیگنین طی فرآیند سنتز میکروبی به وجود میآیند.
حال پس از افزودن بقایای جانوری و گیاهی تازه به خاک، معدنی شدن ماده آلی خاک با سرعت بیشتری انجام میشود. چون موجودات تجزیه کننده آن برای فعالیت بیشتر به منبع کربندار اضافی نیاز دارند و بقایای گیاهی و حیوانی، کودهای دامی و سبز و …..، همیشه سبب ازدیاد سریع میکروفلور خاک و تشدید فعالیت آنها میگردند. تولید کمپوست با بقایای جانوری وگیاهی یکی از روشهای سریع تثبیت نیتروژن آلی در پسماندها است. کمپوست مناسب، شباهت بیشتری با هوموس خاک پیدا میکند و از طرفی نسبت کربن به نیتروژن آن به هوموس نزدیکتر است.
کمپوست با کیفیت مناسب سبب متعادل کردن فعالیت میکروارگانیسمهای خاک و تولید دیاکسیدکربن کمتر میشود و از طرفی ماده آلی کمپوست پایداری بیشتری در خاک دارد و با بهبود ساختمان خاک و جذب آلایندهها سبب سلامت گیاه و آبهای زیرزمینی میشود.
هوموس خاک از ترکیباتی از جمله اسید هیومیک و اسید فولیک تشکیل شده است. امروزه با استخراج این دو ترکیب از مواد آلی و افزودن آنها به خاک سبب بهبود شرایط خاک میشوند. اسید هیومیک و اسید فولیک کارایی بالایی در جذب عناصر خاک دارند و از طرفی با پیوند با ذرات رس سبب بهبود ساختمان خاک خواهند شد. این دو ترکیب همانند هوموس پایداری بالایی دارند و ماده آلی خاک را افزایش میدهند.